„Energetická krize nás přiměla zrychlit, plánujeme energeticky soběstačný kraj,“ říká hejtman Olomouckého kraje

Sep 10, 2024
9 minut
Olomoucký kraj se intenzivně zaměřuje na zlepšení energetické efektivity svých budov a na rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Jako PKV máme to štěstí, že se na těchto projektech můžeme aktivně podílet. Přinášíme vám rozhovor s hejtmanem Josefem Suchánkem z Olomouckého kraje, ve kterém se dozvíte více o konkrétních krocích kraje, jeho přístupu k energetické soběstačnosti a o výzvách, kterým v této oblasti čelí.

Kde všude v kraji chcete fotovoltaiky instalovat a jakou máte v kontextu FVE strategii?

Olomoucký kraj plánuje instalaci FVE na všech budovách v jeho vlastnictví, které jsou pro instalaci FVE vhodné. Proto jsme vloni posuzovali 159 objektů, především z oblasti sociálních služeb, zdravotnictví a školství. Řešili jsme, jestli mají vhodnou střechu pro instalaci FVE, jaký může být maximální instalovaný výkon a podobně. Na základě těchto dat pak budeme přistupovat k samotné instalaci fotovoltaických elektráren.

Obecně, jak v kraji přemýšlíte nad energetikou a provozem budov?

Nejlevnější energie je ta, kterou nespotřebujete. Proto se soustředíme hlavně na snižování spotřeby energie třeba formou zateplení nebo volbou efektivnějších energetických zdrojů. Energetika je pro Olomoucký kraj klíčovou oblastí. Přístup kraje k energetice a správě budov vychází z Územní energetické koncepce Olomouckého kraje, která stanovuje cíle a zásady pro nakládání s energií.

Jak se u vás projevilo nedávné výrazné zhoupnutí cen energií, tedy hlavně jejich vysoký nárůst? Přimělo vás to nad energetikou a provozem budov přemýšlet jinak?

Nemyslím, že by zdražení energií přimělo Olomoucký kraj přemýšlet jinak. Spíš nás to utvrdilo v tom, že musíme pokračovat v tom, co děláme, ideálně ve zrychleném režimu. Tedy že se snažíme spotřebu energií snižovat, lépe s ní hospodařit a tam, kde to jde, ji doplnit vhodným mixem z obnovitelných zdrojů. Zdražení energií přispělo k rychlejší návratnosti některých investic. V rukou trhu jsou především ceny těch energií, které si sami nemůžeme vyrobit.

PRÁCE PKV PRO OLOMOUCKÝ KRAJ

Spolupráce s Olomouckým krajem začala pro PKV v roce 2023, kdy jsme kraji začali pomáhat s přpravou fotovoltaickch elektráren a všech podkladů souvisejících se stavbou fotovoltaických elektráren, inženýringu, vytvoření projektové dokumentace, stavebního povolení, protipožární řešení.

 

Chcete pracovat na projektech, jako je tento?

Zmínil jste investice do úsporných opatření. Jak velké tyto investice byly?

Šlo o desítky miliónů korun. Nachystali jsem celkem tři kola energeticky úsporných opatření na budovách v majetku kraje, které spravují naše příspěvkové organizace. V prvním kole programu jsme jim poskytli necelých 40 mil. Kč, ve druhém kole téměř 7 mil. Kč. Ve třetím kole, které bylo realizováno na jaře 2024, poskytl Olomoucký kraj příspěvek ve výši 44,7 mil. Kč, tedy rekordní výši.

Jak kontrolujete/sledujete kondici budov? Provoz, kterých budov je pro vás nejnáročnější?

Olomoucký kraj má od března 2020 zavedený certifikovaný systém managementu hospodaření s energií. Využíváme systém, který umožňuje evidenci, sledování a vyhodnocování energetických dat. V tomto systému máme evidováno 141 subjektů (cca 900 budov), 1344 odběrných míst (elektřina, plyn, teplo, voda) a 115 příspěvkových organizací se spotřebou pohonných hmot. Energeticky nejnáročnější je provoz budov, které jedou v nepřetržitém režimu, což jsou hlavně stavby z oblasti sociální a zdravotní.

Čerpáte někde inspiraci?

V oblasti energetiky Olomoucký kraj čerpá inspiraci zejména ze spolupráce v rámci Energetické platformy krajů České republiky. Pracovníci kraje navštívili i některá zajímavá místa v zahraničí. Energetika je také jedním z témat komunikace s našimi partnerskými regiony.

Jak se vůbec kraj a jeho strategie dívají na energetickou bezpečnost a soběstačnost? Co je ultimátní vize, jak by vypadalo její naplnění?

Naší vizí je vytvoření energeticky soběstačného regionu, který bude schopen pokrýt svou spotřebu energie z lokálních a obnovitelných zdrojů, čímž se sníží ekologická stopa a zvýší se energetická nezávislost. Naplnění této vize bude zahrnovat rozvoj obnovitelných zdrojů energie, energetickou renovaci, vzdělávání a osvětu, spolupráci s partnery a například i zapojení výrobců a distributorů energie.

Jak bude váš kraj z pohledu energie vypadat za patnáct let? A je reálné, že kraj dosáhne uhlíkové neutrality?

Věřím, že za patnáct let budeme o kus dál, než jsme teď. Prudce klesne spotřeba energií v budovách, protože budou energeticky úsporné. Naroste počet obnovitelných zdrojů, k čemuž přispěje i možnost sdílení takto vyrobené energie. A pokud jde o uhlíkovou neutralitu, je to cíl, ke kterému směřujeme. Otázkou je časový rámec, kdy se nám ho podaří naplnit. Například u řady historických staveb, které máme a které zkrátka nemůžeme zateplit, bude dosažení nulových emisí vyžadovat ještě nové technologie, které zatím nejsou k dispozici.

POHLED ONDŘEJE VAŇKA

„Zvláště oceňuju, že se kraj snaží investovat do energeticky úsporných opatření, což je krok správným směrem. Snížení provozních nákladů a zvýšení energetické efektivity, je jedinou možnou cestou k energetické nezávislosti. Je však důležité nezapomínat na komplexní přístup k energetickému managementu, který by měl zahrnovat nejen instalaci FVE, ale i další formy optimalizace energetických toků v budovách, třeba implementaci inteligentního systému pro analyzování spotřeby, který kraj připraví na komunitní energetiku. Ten se už stává běžnou praxí u našich klientů.“

Chcete zpracovat vlastní projekt fotovoltaické elektrárny? Zanechte nám na sebe kontakt a my se vám ozveme.

Chcete zpracovat vlastní projekt fotovoltaické elektrárny? Zanechte nám na sebe kontakt a my se vám ozveme.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.