Sdílet se v rámci komunitní energetiky 1. července nezačne. Proč to tak je a proč to není propadák?

Jul 1, 2024
9 minut
Od dnešního dne vstupuje v platnost takzvaný LEX OZE II, zákon, který prakticky umožňuje sdílení elektřiny v rámci měst, obcí, firem či jednotlivců. Ačkoliv právně to je možné, už teď je jasné, že reálně elektřina touto cestou dnes proudit nezačne. Brzdí to fakt, že subjekty sdílení zatím nemají instalované průběhové měřiče na místech sdílení, i aktuální stav Energetického datového centra, které má toky energií monitorovat.

Podle Ivana Korolova, našeho odborníka na komunitní energetiku, to ale není důvod k obvyklému českému stěžování: „Už to, že lidé přijímají myšlenku sdílení, je obrovský pokrok. Teď je třeba hledat možnosti, jak to realizovat a aktivizovat občany, aby vymáhali možnosti, které jim zákon dává,“ říká.

A co infrastruktura ke komunitní energetice?

Složitý je také rozběh Energetického datového centra, které má zajistit přehled o množství vyrobené elektřiny v městech, obcích, firmách i na střechách rodinných domů. V tuto chvíli se předpokládá, že od srpna začne fungovat jeho přechodná forma. Finální forma je zatím v nedohledu, protože na dodavatele softwarového řešení se teprve rozbíhá výběrové řízení.

„Jistě, můžeme naříkat, že nic nefunguje, ale v PKV máme za to, že je potřeba dívat se na věci jinou optikou. Už jenom to, že se ze sdílení energie a její výroby v malých lokálních zdrojích stává tak velké téma, je úspěch. Ještě před pár lety by to nikoho ani nenapadlo. Ochota vyrábět elektřinu z obnovitelných zdrojů a sdílet ji je velká. Pojďme se na to tedy dívat jinak a bavit se o tom, jak je možné to dělat za současných podmínek,“ vybízí Korolov.

Na mysli má například zřízení lokální distribuční soustavy nebo mikrogridu v rámci obcí – samostatné elektrické sítě, jež umožňuje generovat vlastní místní elektřinu a využívat ji tam, kde je nejvíce potřeba.

„Především starostové obcí už tuto cestu mají vyzkoušenou a umí ji, protože standardně rozšiřují obecní infrastrukturu. Teď jim navíc nahrává to, že existuje řada dotačních titulů, kde si mohou říct o peníze na projekty výstavby obnovitelných zdrojů energie. Pojďme toho využít a vybudovat je a ke vzájemnému propojení dojdeme později. Legislativa, kterou k tomu máme, je jednou z nejlépe připravených v rámci celé Evropy,“ vybízí Korolov s tím, že takové projekty vytvoří potřebný tlak na provozovatele distribuční soustavy, kteří se zatím do podpory sdílení nehrnou. Na dohled je přitom schválení takzvaného LEX OZE III, který řeší akumulaci energie a sází hodně na využití větrné energie, tedy dalších prvků, které do soustavy přibudou.

A jak jsou města, obce či firmy na komunitní energetiku připravené? Ze zkušenosti a každodenního kontaktu s klienty podle Korolova plyne, že úroveň je různá. Většina měst a obcí se o téma zajímá a někde už na něm ve velkém pracují. Jinde vyčkávají, až někdo vyšlape cestu, nebo udělali jen formální kroky. Největší chuť do sdílení cítí Korolov ze strany firem, které v tom vidí příležitost, jak efektivněji využít svoje už fungující fotovoltaiky v rámci skupiny nebo pro svoje partnery za protiplnění.

Pomůžeme vám začít s komunitní energetikou!

Ivan Korolov
Rozvoj obchodu
Expert a ambasador PKV pro komunitní energetiku. Ivan pravidelně přednáší na konferencích pro starosty, tajemníky a další. Přibližuje komunitní energetiku městům a obcím. Pomáhá s nastavením směřování jejich komunitní energetiky tak, aby měla pozitivní dopad na veřejné finance.
Spojit se na LinkedIn

Pomůžeme vám začít s komunitní energetikou!

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.