Ceny elektřiny rostou a nebude se to měnit ani v následujících letech… 

To, že ceny elektřiny rapidně stoupají, zaznamenal asi každý. Ceny jsou v současné době na podobné úrovni jako v roce 2008 v době krize – tzn. zhruba 2200 Kč za MWh. Velký vliv má v tomto případě tlak na splnění cílů uhlíkové neutrality, jelikož přibližný milník (v některých zemích už rok 2030) se kvapem blíží.

Tahle situace se dál odráží v cenách emisních povolenek, které jsou čím dál dražší, a elektrárny (zejména ty uhelné, které jsou třeba v ČR hlavním zdrojem elektřiny) tudíž musí zvedat ceny. Na český trh však dopadá i směřování Německa. To příští rok úplně uzavře jaderné elektrárny a do roku 2038 upustí také od elektráren uhelných. Tím, že jsou trhy s elektřinou provázané, dopadá německé rozhodnutí i na ceny v okolních státech.   

Můžeme tedy předpokládat, že ceny porostou i v následujících letech. Poptávka po elektřině jen tak neklesne, a navíc se budou muset najít jiné stabilní zdroje, protože kromě blížícího se data uhlíkové neutrality se blíží také datum konce spalování uhlí. Je tak nezbytné to něčím nahradit. U nás připadá v úvahu hlavně jádro a zemní plyn – stabilní a řiditelné zdroje – které se doplní zdroji obnovitelnými, přičemž se jejich podíl bude do budoucna zvyšovat. Co se týká poptávky, pomalu se začínají rýsovat data o podpoře elektromobility nebo o ukončení výroby aut se spalovacími motory. A přestože to u nás s podporou elektroaut zatím nevypadá příliš slibně, nevyhneme se tomu – EU navrhuje ukončit prodej aut se spalovacími motory v roce 2035. 

Celé je to však běh na dlouhou trať. Česká energetická koncepce totiž nenastavuje moc dobrou cestu. V rámci obnovitelných zdrojů existuje podpora hlavně z EU skrze dotační programy, stát jako takový nabízí podporu jen minimální. V případě ukončování provozu uhelných elektráren je pak situace podobná a vyhlídky jsou spíš takové, že ČR bude finální datum odsouvat na co nejpozději nebo – pokud se rozhodne o ukončení brzy a my nebudeme připraveni – ho nedodrží. 

Budoucnost tak nevypadá moc růžově, ale cesta tu je – soběstačnost a také decentralizace. S tou může postupně začít každý. Když budete stavět dům, dáte si na střechu panely a do garáže nabíječku a baterii. Podobné to bude (už je) i u velkých či menších firem nebo třeba u měst a obcí. Do budoucna je tak potřeba vnímat vývoj klimatické krize a brát v úvahu možnosti moderní energetiky. 

Zajímá vás téma managementu udržitelnosti, ESG a energetických úspor?

Zaregistrujte se do našeho newsletteru, kde o těchto tématech píšeme víc!

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.