Elektroauta nečoudí lidem pod nosem. To ale neznamená, že jsou 100% ekologická…

O autech na elektřinu by se dalo mluvit hodiny. Někdo je zásadně proti, jiný by rovnou zakázal výrobu spalovacích motorů. Když dojde na diskusi o výhodách i nevýhodách, neshodnou se ani odborníci. Ostatně, i u nás v PKV máme fanoušky i odpůrce elektromobility. Můžete hádat, na jaké jsem straně.

Jedním z mýtů, které se vynoří snad v každé diskusi, je čistota elektrického pohonu. Ano, Tesla nebo eGolf nespalují benzín přímo na silnici. Jenže co přesně se nachází na druhé straně dobíjecí zásuvky?  

Pokud bychom vyráběli 99 % energie z obnovitelných zdrojů, jako to dělají velcí fandové elektromobility v Norsku, bylo by to krásné. Jenže české dobíjecí zásuvky pohání přibližně ze 40 % hnědé uhlí. Takže ano, při startování elektroauta vám z výfuku nevyjdou spaliny – protože už jsou dávno v ovzduší a zatěžují životní prostředí na jiném místě. 

Já elektromobilitě fandím. Určitě je to zajímavý směr. Ale dokud v Česku nezměníme poměry energetického mixu, nebude ježdění elektroautem o moc ekologičtější než používání nové oktávky. 

Jak se na elektroauta díváte vy? Napište mi, ať se můžeme pěkně civilizovaně pohádat. 

Nebo se podívejte na další “energomýty”. Zjistíte, jak je to dnes s dotacemi na FVE, proč ve škole nestačí jen vyměnit okna a zateplit fasádu nebo co dokáže šikovný energetik s fakturou za elektřinu.

Zajímá vás téma managementu udržitelnosti, ESG a energetických úspor?

Zaregistrujte se do našeho newsletteru, kde o těchto tématech píšeme víc!

Jiří Španihel
Technický ředitel
Spojit se na LinkedIn

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Savings, subsidies, sustainability and technology in your mail.

Everything important thats happening in Energetics in your mail

Interested in how we handle your personal data? Click here to learn more.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.