ESG a energetika stravitelnou formou: Snídaně s PKV

Aug 21, 2023
5 minut čtení
Na Snídaních s PKV mají hosté možnost během jednoho dopoledne získat srozumitelný přehled o tom, jak rozvíjet svou firmu v oblasti energeticky udržitelného rozvoje, který zároveň přináší ekonomický smysl. Navíc spojují příjemné s užitečným - tedy dobré jídlo, čerstvou dávku cenných informací a networking.

Na srpnových snídaních, jsme například probírali postupy, které je třeba dodržovat při realizaci udržitelných projektů, výzvy a příležitosti ESG nebo jak se připravit na nefinanční reporting.

ESG, nefinanční data či nefinanční reporting. To jsou často probíraná témata, která budou mít v příštích letech vliv na téměř každého podnikatele. A proto jsme vytvořili formát, který společnostem problematiku ESG více přiblížil, předal jim kousek našeho know-how a připravil je na přicházející změny s předstihem.

Ondřej Vaněk a Martin Vaidiš představili mimo vhled do kontextu energetiky a udržitelnosti, také tři klíčová témata, která naše zákazníky trápí.

Jak se ESG vztahuje k udržitelnosti?

Na snídani jsme probírali, že firmy často vnímají ESG pouze z jednoho pohledu - vlivu podnikání na životní prostředí. Environmentální hledisko je bezesporu důležitou součástí ESG, avšak není jediným faktorem. Pokud ve vaší firmě chcete k ESG přistupovat komplexně, musíte se zabývat i tématy jako jsou sociální odpovědnost, Corporate governance nebo udržitelné investování.

ESG vám tedy může pomoct dosáhnout udržitelnosti vašeho podnikání z pohledu všech tří aspektů - environmentálního, sociálního a správy podniku (Corporate governance).

Jaké výzvy a příležitosti ESG přináší?

Martin Vaidiš, náš ředitel pro udržitelnost, nabídl našim návštěvníkům vhled ostříleného veterána, pojmenoval výzvy a příležitosti v implementaci nefinančního vykazování dat. Kromě snídaně nakousnul i téma ESG ratingu, který bude pro banky důležitý pro hodnocení podniku při žádosti o úvěr.

Ondřej Vaněk, zakladatel PKV, následně na příkladech z praxe ukázal, jak mohou firmy snížit provozní náklady díky optimalizaci energetické efektivity a snížení spotřeby energií. To nejenže přispívá k ochraně životního prostředí, ale také vám umožňuje dosáhnout významných finančních úspor.

Jak se připravit na nefinanční reporting a musíte ho zpracovávat?

Nefinanční reporting je důležitým nástrojem pro transparentnost a odpovědnost firem v oblasti ESG. Martin Vaidiš uvedl, že při přípravě na nefinanční reporting je důležité začít vymezením jasné strategie a plánu, jak budete sbírat, zpracovávat a prezentovat relevantní data. ESG reporting je pro vás pak pouze kontrolním nástrojem pro dosažení vašich cílů, a při správném nastavení sběru dat jej zvládnete zpracovat klidně během několika minut.

Týká se vás ESG reporting?

Stejně jako naše účastníky, určitě i vás zajímá, jestli musíte ve vašem podniku ESG reporting zpracovávat. Pokud nejste velká korporace, tak pravděpodobně ne. Teda ne hned. Povinnost zpracovávat ESG reporting totiž nejdříve dopadne na velké korporace s více než 500 zaměstnanci, obratem od 40 milionů € nebo bilanční sumou rozvahy vyšší než 20 milionů €. Stačí splnit jednu z uvedených podmínek a musíte od roku 2024 zpracovávat ESG report. Do roku 2026 bude tato povinnost udělena i středně velkým a malým podnikům.

Ale pozor!

Pokud se vás přímo netýká povinnost od roku 2024, bude se vás pravděpodobně týkat nepřímo, minimálně z hlediska environmentálního. Co tím myslíme? Společnosti v dodavatelském řetězci stále častěji požadují informace o uhlíkové stopě subdodavatelů. Chcete-li si udržet pozici silného článku v tomto řetězci, je nutné zvýšit povědomí o svých emisích. V opačném případě vám hrozí riziko ztráty klíčových partnerů.

Shrnutí

Těší nás, že společenská odpovědnost je pro firmy čím dál větším tématem, a chtějí se v tomto směru posouvat a vzdělávat. Aktivity spojené s udržitelností, by ale vždy měly zahrnovat i ekonomické aspekty. Snídaně s PKV účastníkům nabízí bližší vhled do aktuálních témat v oblasti energetiky, udržitelnosti, ale zároveň kladou důraz na to, aby investice do těchto oblastí dávaly ekonomický smysl.

Osobní forma setkání navíc účastníkům nabízí možnost sdílet svoje zkušenosti s ostatními, a navázat nové obchodní kontakty.

A co na Snídaně s PKV říkají naši hosté?

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Savings, subsidies, sustainability and technology in your mail.

Everything important thats happening in Energetics in your mail

Interested in how we handle your personal data? Click here to learn more.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.