Vyplatí se fotovoltaika? Výpočet návratnosti 2024

Jul 10, 2024
8 minut
Fotovoltaika je bezesporu tématem číslo jedna, když dojde na obnovitelné zdroje energie. Přináší poměrně jednoduché řešení, jak získat energii ze slunce a zvýšit soběstačnost provozu. Přesto mnohé firmy váhají s rozhodnutím, zda se jim takový projekt vyplatí, obzvláště s ohledem na počáteční investici a návratnost. Jak to tedy ve skutečnosti je? A je návratnost opravdu rozhodující faktor, nebo je tento pohled příliš krátkozraký?

Princip ekonomiky solárních panelů

Při výpočtu návratnosti investice do fotovoltaiky je třeba zohlednit 3 klíčové faktory. Těmi jsou životnost a výkon panelů, cena za jejich instalaci a vývoj ceny silové elektřiny na burze.

Životnost a výkon panelů

Primární finanční zatížení spojené s fotovoltaikou vyplývá z pořizovacích nákladů na samotné panely a jejich instalaci. Životnost solárních panelů a jejich výkon je pak velmi důležitý při výpočtu návratnosti celého projektu.

Je zásadní rozdíl, jestli vám panely vydrží 10, 15 nebo 30 let. Většina výrobců ale udává životnost solárních panelů 30 let. Je však možné, že postupem času se bude snižovat výkonnost jednotlivých panelů kvůli jejich opotřebení.

Vývoj ceny elektřiny

Nejpodstatnějším faktorem je aktuální cena elektřiny na burze. Je to externí faktor - cenu elektřiny nemůžete přímo ovlivnit. A na návratnost má opravdu velký vliv.

Aktuální cena elektřiny na burze se pohybuje okolo 3 000 Kč za MWh. Je to rozhodně méně, než při energetické krizi v roku 2022, kdy jedna megawatthodina vyšla na více než 20 000 Kč.

A právě kvůli této nestabilitě cen energií z fosilních zdrojů, se fotovoltaika jeví jako bezpečnější sázka do budoucna. Nikdy nevíte, kdy ceny energie porostou. A vzhledem ke složení energetického mixu ČR se neočekává, že půjdou dolů. Spíše naopak.

Počáteční investice - na kolik vás vyjde 1 kWp instalovaného výkonu?

Cena za instalaci 1 kWp fotovoltaického systému se obvykle pohybuje okolo 22 000 Kč. Přitom jeden kilowatt peak instalovaného výkonu vám vyrobí přibližně 1 MWh ročně. Pro představu - tento výkon může pokrýt téměř ⅓ roční spotřeby elektrické energie běžné domácnosti v Česku.

Výpočet doby návratnosti investice do fotovoltaiky

Teď, když už máme všechny vstupní informace, můžeme si spočítat návratnost fotovoltaické elektrárny.

  • Životnost panelů = 30 let
  • Cena za 1 kWp = 22 000 Kč
  • Aktuální cena silové elektřiny = 3 000 Kč / MWh

O tom, jestli se vám vyplatí fotovoltaika v roce 2024 nedávno mluvil i jednatel a ředitel rozvoje obchodu PKV, Ondřej Vaněk:

Kolik stojí 1 MWh energie z fotovoltaické elektrárny?

22 000 Kč / 30 let = 733 Kč / MWh

Když vezmeme v potaz, že aktuální cena silové elektřiny na burze se pohybuje kolem 3 000 Kč za MWh, tak už jenom při tomto porovnání je výroba z fotovoltaické elektrárny výrazně levnější, než nákup energie ze sítě. Protože cena za vyrobenou 1 MWh energie z fotovoltaiky je výrazně nižší (733 Kč za MWh).

Jaká je doba návratnosti investice do fotovoltaiky bez dotace?

Orientační návratnost fotovoltaické elektrárny bez dotace můžeme spočítat, když podělíme počáteční investici do fotovoltaických panelů cenou silové elektřiny na burze:

22 000 Kč / 3 000 Kč = 7,33 let

Z výpočtu jde vidět, že investice do fotovoltaiky se vám může vrátit za přibližně 7 let. V PKV máme ale i klienty, kterým se investice do fotovoltaické elektrárny vrátila i za 3 roky.

Jak už totiž bylo uvedeno výše v tomto článku, velkou roli v návratnosti sehrává právě cena silové elektřiny na burze. Zkuste si tedy představit, že se cena zvýší na 5 000 Kč za MWh:

22 000 Kč / 5 000 Kč = 4,4 roku

Nebo, když vezmeme data z konce roku 2022, kdy se cena silové elektřiny pohybovala kolem 8 000 Kč za MWh:

22 000 Kč / 8 000 Kč = 2,75 roku

Jaká je doba návratnosti investice do fotovoltaiky s dotací?

Ale jak to bude vypadat, když do výkonu zohledníte ještě dotaci? Některé aktuální dotační tituly nabízí příspěvek 50 % z výdajů spojených s projektem fotovoltaické elektrárny. Vaše návratnost se tím pádem výrazně zkrátí.

Dotační příležitosti pro firmy v roce 2024

Dotační příležitosti pro firmy v roce 2024

Firmy mohou v roce 2024 využít štědré dotační podpory na energetiku, která si klade za úkol snížit nákladovost energií a produkci uhlíkové stopy.

→ Podívejte se na jejich přehled

Řekněme, že využijete dotačního titulu a získáte dotaci 30 % na výdaje spojené s projektem fotovoltaiky. A ve výpočtu znovu zohledníme aktuální cenu silové elektřiny na burze, tedy 3 000 Kč:

22 000 Kč - 22 000 Kč x 0,30 = 15 400 Kč / kWp (výše počáteční investice s 30 % dotací)

15 400 Kč / 3000 Kč = 5,13 let

Jak můžete vidět, návratnost fotovoltaiky s dotací může aktuálně být i kolem 5 let. Dotace tak výrazně mění ekonomiku fotovoltaiky.

Uvažujete o vlastní fotovoltaické elektrárně? Nechte nám na sebe kontakt. Pomůžeme vám začít.

Uvažujete o vlastní fotovoltaické elektrárně? Nechte nám na sebe kontakt. Pomůžeme vám začít.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Savings, subsidies, sustainability and technology in your mail.

Everything important thats happening in Energetics in your mail

Interested in how we handle your personal data? Click here to learn more.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.